Yabancılar İkamet Almadan Banka Hesabı Açabilir mi?

Banka Hesabi Scaled, Right Info Consultation: Ücretsiz sözleşmeler, Danışmanlık ve Şirtek kuruluşu Bilindiği üzere Türkiye’de yaşayan çok sayıda yabancı uyruklu insan bulunmaktadır. Bu insanların da diğer vatandaşlar gibi sahip olması gereken ve işlerini kolaylaştıracak şeylere ihtiyaçları bulunmaktadır. Aynı zamanda küreselleşen dünya ile birlikte Türkiye de birçok yabancı yatırımcıyı kendisine yatırım yapması amacıyla çekmektedir. Ancak bu insanların tüm bu yatırım işlemlerini ya da vatandaşların ihtiyaç duydukları parayı saklayabilmek amacıyla kullanmak üzere banka hesabı açmak en doğal hakkıdır. Türkiye’de de şu an yabancı vatandaşlara banka hesabı açılabilmektedir. Yabancıların banka hesabı açması tüm finansal işlemde her iki tarafa da kolaylık sağlamaktadır. Ancak yabancı bir kişiye banka hesabı açılması ile tüzel bir kişiye banka hesabı açılması farklı prosedürlere sahiptir.

Yabancı vatandaşların Türkiye’de banka hesabı açabilmeleri için vergi numarasına ihtiyaçları vardır. Bu vergi numarasını yabancılar pasaportu veya oturma izni belgesi ile herhangi bir vergi dairesinden vergi numarasını isteme hakkına sahiptir. İkinci olarak vergi numarası alındıktan sonra, yabancı uyruklu vatandaşın kendisine bir de tebligat adresi belirlemesi gerekmektedir. Çünkü bankalar herhangi bir sorun olması durumunda yabancı vatandaşlar ile bu tebligat numarası üzerinden iletişime geçecektir. Bu iki şart her banka için hesap açılması amacıyla yabancı uyruklu insanlardan talep edilen bir şarttır. Ancak buna ek olarak bazı bankalar, yabancı insanlara banka hesabı açmak için Türk operatörlerinden alınmış bir cep telefonu numarası da istemektedirler.

Özet olarak gerekli olan belgeler;

  • Pasaport (pasaportunuzun fotokopisini alacaktır.)

  • Vergi Kimlik Numarası

  • Türkiye’deki ikamet adresinizi kanıtlayan bir belge (Bu, son üç ay içindeki elektrik veya su gibi bir fatura şeklinde olabilir.)

En az 6 ay süreli ikamet izni var ise yabancı kimlik numarası alınabilir. Bu numara, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından “Yabancılara Mahsus Kimlik Numarası” olarak verilmektedir. Bu numara, oturum izni alınan birimden veya gerekli bilgileri doldurduktan sonra NVİ’nin resmi internet adresinden öğrenilmektedir.

Şu bilinmelidir ki bazı bankalar sadece Türkiye’de kalıcı olarak yaşayan yabancılar için hesap açma işlemi gerçekleştirmektedir. Ancak oturma izni olmayan yabancı uyruklu insanlara Türkiye’de yalnızca Ziraat Bankası’ndan 30 bin Türk Lirası teminat yatırma şartıyla banka hesabı açılabilmektedir. Yabancıların Türkiye’de banka hesabı açması ile elde edecekleri faydaları şöyle sıralamak mümkündür; TR ile başlayan bir ibana sahip olmak, tüm Türkiye’deki bankalardan yapılacak olan transferleri kesintisiz olarak alabilmek ve başka hesaplara para gönderebilme hakkına sahip olacaktırlar.

Tüm bu belgelerin tamamlanması halinde yabancı uyruklu insanlar da banka hesabı açacak ve böylece çok kolay bir şekilde faturalarını ödeyebilecek, para yatırıp çekebilecek ve dilediği işlemleri yapabilme hakkına sahip olacaktır. Kişisel banka hesaplarından farklı olarak şirket banka hesapları, şirketin imza yetkisi tanıdığı müdür tarafından açılabilecektir. Şirket için vergi dairesinden vergi numarası alınması gerekmektedir. Banka hesabı almak isteyen şirketin Türkiye’de Ofisi veya Türkiye’de ticari faaliyette bulunmasına gerek yoktur. Şirkete vergi numarası alınması için tebligat adresinin var olması yeterlidir. Yetkili şirket müdürü banka hesabı almak için vergi numarası ile birlikte bankaya gitmeli ve beraberinde şirkete ait tüm belgeleri tercüme edilmiş ve noterce veya konsoloslukça onaylanmış halde bankaya götürmesi gerekmektedir.
Bu belgeler, şirket ana sözleşmesi, ticaret odası kayıtları, ticaret sicili kayıtları, kuruluş ve faaliyet belgeleri ve varsa ruhsatlarıdır. Türkiye’de bankalar yabancı şirketlere sınır uygulanamamaktadır. İstedikleri kadar hesap açılabilir.

Tüm bu belgeler dışında da bankalardan ek belgeler talep edilebilmektedir. O yüzden hazırlıklı olunması gerekmektedir. Ayrıca özellikle yabancı şirketlere banka hesabı açma konusunda şirketin profilini ve özgeçmişini, şirketin önceki yaptığı işleri, şirketin hesabı açma sebebini bir yazı olarak talep etmektedir. Tüm bu belirtilen maddeler tüm bankaların hesap açmak için istediği asgari şartlardır. Buna ek olarak bazı bankalar çok katı kurallara sahip olabilmektedir.

Aynı zamanda hesap açabilen yabancı kişiler ve şirketler internet bankacılığı kullanma hakkına da sahip olacaklardır. Dolayısıyla yabancı uyruklu kişiler de rahatça internet alışverişlerinde bu açmış oldukları hesapları kullanabileceklerdir.

Hukuki Danışmanlık Alın

Hukuki sorularınız için avukatlarımızdan yanıt alın veya belgeniz hakkında inceleme alın.

YABANCILARIN BANKA HESABI AÇMASINDA AVUKATIN ÖNEMİ

Banka hesabının açılması esasında çok basit bir işlemdir. Ancak öncesinde banka tarafından istenen belgelerin hazırlanması oldukça uzun sürebilmektedir. Bu yüzden Yabancılar Hukuku avukatı bu sürecin hızlı ve eksiksiz takip edilmesi için önemlidir. Böylece zamandan tasarruf edilmekte, işlemler kolayca halledilebilmektedir. Bu işlemlerin deneyimli avukatlarca takip edilmesi önem arz etmektedir. Çünkü aksi halde hem zaman açısından hem de parasal açısından kayıp yaşanabilir. Bu nedenle Yabancılar Hukuku avukatları özellikle bu süreçte büyük önem arz etmektedir. Ayrıca bu avukatlar, yabancı vatandaşların bilmemelerinden kaynaklı doğabilecek kayıpların da önüne geçilmesi için çalışmaktadırlar. Bu açıdan çok önemlidir.

YABANCILARIN EN ÇOK TERCİH ETTİĞİ TÜRK BANKALARI

Yapı Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, HSCB, Denizbank, Garanti, AkBank, ve Devlet bankaları( Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıflar Bankası) QNB Finansbank